Tərxunun müalicəvi xüsusiyyətləri. RESEPTLƏR

Qədimdə tərxun ədviyyat kimi deyil, müalicəvi ot kimi istifadə olunurdu. Tərxundan müxtəlif dəmləmələr və məlhəmlər hazırlayırdılar.

Tərxunun müalicəvi xüsusiyyətləri. RESEPTLƏR

Qədimdə tərxun ədviyyat kimi deyil, müalicəvi ot kimi istifadə olunurdu. Tərxundan müxtəlif dəmləmələr və məlhəmlər hazırlayırdılar.

- Tərxun sakitləşdirici təsirə malikdir, yuxunu yaxşılaşdırır. Stress, nevroz zamanı 2 xörək qaşığı xırda doğranmış tərxun 1 stəkan qaynar suda 30 dəqiqə ərzində dəmlənirlir və gündə 3 dəfə stəkanın 1/3 hissəsi olmaqla içilir. Dəmləmənin effektini artırmaq və dadını yaxşılaşdırmaq üçün dəmləməyə bir qədər bal əlavə etmək olar.

- Tərxun iştahanı və mədənin turşuluğunu artırır, həzm prosesləri tənzimləyir, köpü azaldır. Bunun üçün tərxunu qidalara, salatlara əlavə etmək yaxşıdır.

- Tərxun diş və damaqların sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Keçmişdə tərxunun köməyi ilə sinqanı (dişlərin tökülməsinə səbəb olan diş əti xəstəliyi) müalicə edirdilər. Damaqların iltihabı, qanaması zamanı gündə 2-3 dəfə ağız boşluğunu tərxun dəmləməsi ilə yaxalamaq lazımdır.

- Diş ağrıları zamanı tərxun çeynəyin. Bu ot ağrı və iltihabı azaldır.

- Ekzema, psoriaz, dermatitlər və s. zamanı tərxundan təbii müalicəvi məlhəm hazırlamaq olar. 3 dəstə tərxun xırda-xırda doğranılır, üzərinə 1 stəkan istənilən bitki yağı əlavə olunur və 10 gün sərin qaranlıq yerdə saxlanılır. 10 gündən sonra məlhəmi süzün və dərininn zədələnmiş hissələrinə çəkin.

- Tərxun qurdqovucu təsirə malikdir. Təzə tərxunu az miqdarda uşaqlara da vermək olar.

- Qədim zamanlarda tərxundan kişilərdə potensiyanı artıran dərmanlar hazırlayırdılar.

- Menstrual ağrılar zamanı tərxun dəmləməsi (2 x.q. xırda doğranmış tərxun + 1 stəkan qaynar su) çox yaxşı kömək edir, ağrıları və spazmı azaldır.

- Yazda avitaminoz zamanı müxtəlif vitaminlər, minerallar və s. faydalı maddələrlə zəngin olan tərxun çox yaxşı umumimöhkəmləndirici təsir edir.Peyk.Az

Peyk.Az